- حسابرسی سیاستها، ضرورت توسعه ایران
به گزارش مجله اقتصادی صلح
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از اتاق تهران، یحیی آل اسحاق،عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران در یادداشت خود نوشت:
اقتصاد با شعار و آرزو، خواهش و دستور پیش نمیرود. اقتصاد برای پیشرفت به ابزارهای خاص خود نیاز دارد. باید مقررات و قوانین را به شیوهای تدوین کرد که به اقتصاد سروسامان بدهد. متأسفانه در چهل سال گذشته، باوجود موفقیتهای بزرگ در اقتصاد، به جایگاه واقعیمان نرسیدیم. باوجود جنگ پیشرفت کردیم اما آوردههای ما بالاست و نتایج حاصلشده با این آوردهها همخوانی ندارد. ازنظر نیروی انسانی متخصص در رتبه سوم جهان هستیم و توان مهندسی ما بالاست. ازنظر ذخایر معدنی و نفت و گاز از کشورهای اول دوم جهان هستیم اما آنچنانکه باید از این ظرفیتها استفاده نکردیم. سؤال این است که مشکل از کجاست؟
حسابرسی نسلها یا سیاستها مسئلهای است که متأسفانه در سالهای پس از انقلاب اسلامی نادیده گرفتهشده است. حسابرسی سیاستها به این معنی است که اجرای یک سیاست در پنج سال، چه نتایجی بر جای گذاشته است. حسابرسی نسلها نتیجه هر سیاست را بررسی میکند البته نه به هدف گرفتن یقه سیاستمداران بلکه برای جلوگیری از بروز خطا و اشتباه. در سالهای گذشته بزرگترین مشکلات از نظام تدبیر ما ریشه گرفته است. تصمیمات و تدبیرهایی کردیم که هزینهها را افزایش داده است و این در حالی است که در اقتصاد، ازنظر منطقی و عقلی باید دست به ارزیابی بزنید و اثر تصمیمات گذشته بر شرایط حال را بسنجید و دوباره تصمیم تازهای اتخاذ کنید. حسابرسی سیاستها یا نسلها به معنی نسل سیاستها، دقیقاً به همین مسئله میپردازد. این حسابرسی در بعضی کشورهای جهان رایج است و از 10 تا 15 شاخص برای ارزیابی سیاستها در نظر گرفته است.
آثار فقدان این حسابرسی در هزینههایی که به اقتصاد کشور تحمیلشده مشهود است درنتیجه به نظر میرسد ترویج این نگاه نقادانه در اقتصاد ضروری به نظر برسد. یکی از نیازهای کشور ما این است که بهحساب سیاستها در نسلهای مختلف برسد. به نظر من بهترین نهاد برای انجام این کار کمیته نظارت بر سیاستهای مجمع تشخیص مصلحت نظام است و البته میتوان برای حسابرسی سیاستها همانطور که نهادی برای بازرسی در نظر گرفتهشده، سازمانی مستقل شکل داد یا اگر سازمانی توانایی بر عهده گرفتن این وظیفه را هم دارد به آن میدان داد و البته بهترین نهاد برای تشخیص و تعیین شاخصها مجمع تشخیص مصلحت نظام یعنی یکنهاد فرا قوهای است.
در ایالاتمتحده آمریکا و کشورهای اروپایی سیاستهای مورد نزاع مثل تأمین اجتماعی، تجارت، مالیات و مسائلی ازایندست موردحسابرسی سیاستها قرار میگیرد. در این کشورها بررسی میشود که برای مثال سیاست ایکس که در زمان جمهوریخواهان تصویب و به اجرا گذشته شده چه زیانهایی برای کشور داشته است. این فرایند کمک میکند تا سیاستهای اشتباه تکرار نشود درحالیکه در ایران درزمینه? تجارت و مالیات بیشازپیش به حسابرسی سیاستها برای جلوگیری از تکرار اشتباهات نیاز داریم اما از آن غافلیم. این در حالی است که با اجرای حسابرسی سیاستها خدمتی وصفناپذیر بهنظام تدبیر کشور میکنیم. ضرورت اجرای این نوع حسابرسی بهاندازه دیگر حسابرسیهاست. زمانی که حسابرسی قانونی و مالی نداشته باشید نمیتوانید شرکتها را اداره کنید و بدون حسابرسی سیاستها هم پای نظام تدبیر میلنگند. اتلاف سرمایه، انرژی و زمان از مهمترین آثار بیتوجهی به حسابرسی سیاستهاست.
39224
بازنشر مطالب و اخبار گروه خبری
پایگاه تحلیلی خبری صلحاگر خبر یا گزارشی دارید از بخش خبریار صلح برای ما ارسال نمایید.
قوانین خبریار صلح
- در صورت تمایل اعلام نمایید تا اخبار و گزارش ها با نام خود شما منتشر گردد.
- شما می توانید از بخش خبریار صلح، اخبار و گزارش های خود را ارسال نمایید.
- شما می توانید اخبار و گزارش ها را به ایمیل solhkhabar@yahoo.com ارسال نمایید.
- لطفا در ارسال اخبار و تصاویر و گزارش های خود قوانین و مقرارت را رعایت فرمایید.
- از ارسال مطالب خلاف عفت عمومی اکیدا خودداری فرمایید.
- از ارسال کاریکاتورهای توهین آمیز یا تصاویر موهن اکیدا خودداری فرمایید.
- رعایت کپی رایت در مطالب ارسالی الزامی است.
- در صورت مشاهده تخلف پس از تذکر ، حساب کاربر خاطی بلافاصله حذف می گردد.
گروه وبگردی و خبریار صلح